1- Kireç kaymağı ile pekmezi bir kap içinde kaynatıp indirmeli. 30-40 derece sıcaklıkta iken temriyenin dış kenarlarından başlayarak (daire şeklinde) ortaya kadar sürmelidir.
2- Terementi ile kükürt dögülür. Vazelin ile karıştırılıp merhem yapılarak temriye üzerine sürmelidir.
3- Sudligen otunun südünü temriye üzerine sürmelidir.
4- 30-40 gram taze şahtere Veya 25 gram kuru şahtereyi bir litre suda kaynatıp sabah aç karnına ve akşam yatarken birer çay bardağı içmelıdir
5- Menekşe yapraklarını ezip temriye üzerine koymalı.
6- Şapı döğmeli zeytinyağı ile karıştırıp temriye üzerine sürmeli
bir başka kaynağa göre ise;
Temrede yapılacak terkipler:
Terkip 1«Mürsofİ ile sirke mayi yapılarak sürülür»
Terkip 2:«Kuzukulağı ile sirke lapa yapılarak konur»
Terkip 3:«Günlük ve ördek yağı merhem yapılarak sürülür».
Terkip 4:«Kükürt tozu konur».
Terkip 5:«Nohut yağı sürülür.
Terkip 6:«Erik sirkeye batırılarak sürülür».
Terkip 7:«Sedef çiçeği, bal ile mayi yapılır ve sürülür»
Terkip 8:«Turup tohumu, sirke ile lapa halinde konur»
Terkip 9:«Sarımsak külü bal ile merhem yapılır ve sürülür»».
Terkip 10:«Mersin yaprağı kaynatılır, birer bardak içilir»1».
Terkip 11:«Çöpleme, sirke ile merhem yapılarak kullanılır»
Terkip 12:«Hüsnü yusuf kökleri ve sirkemerhem yapılarak sürülür»”.
Terkip 13:«Söğüt külü ve sirke mayi yapılarak sürülür»».
Terkip 14«Hardal ve sirke mayi yapılarak sürülür»
Terkip 15:«Manda yağı sürülür»
Terkip 16:«Tavuk yağı sürülür»
Terkip 17:«Kükürtlü banyolara girilir»
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder