10 Temmuz 2011 Pazar

Temriye, Temre, Temri Nedir?

Değişik özellikteki bazı deri hastalıklarına verilen genel bir isimdir. Tıp dilinde bu hastalıklar özelliklerine göre ayrı ayrı isimler alır. Ancak dilde yüzün yanak alın çene kısımlarında parça parça tozlanmış pudra ponponu dokundurulmuş gibi görünen deri bozukluklarına temriye denir. Hekimlikte deri trekofisisi denilen ve kelliği ortaya çıkaran trikofitonun bir başka cinsi oldukları bilinmektedir.
Kediden köpekten danadan insana geçen mantar cinsi asalak deride beyaz pullu kepekli pembemsi levhacıklar meydana gelir. Çevresi sağlam deriden iyice ayrılmış olan bu yuvarlak levhacıklar bazen kabarcık biçiminde de olur böyle durumlarda kaşıntı yaparlar.

Bu tür deri hastalığı lenfatik bünyeli zayıf yapılı kimselerde daha çok görüldüğünden hastalar her şeyden önce iyi beslenmeli ve kuvvet ilaçlan almalıdır. Ayrıca deriye krizofanikli pomatlar yan yarıya alkolle sulandırılmış tentürdiyot sürülmelidir. Bu tür deri hastalıkları bulaşıcı olduklarından tedavisinin erken başlatılması bir başkasına geçmesini önlemek bakımından yararlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder